vrijdag 8 februari 2013

weerstand in communicatie

In mijn praktijk komt bovenstaande geregeld voor. Cliënten ervaren problemen in de communicatie. Meestal op het werk, maar ook regelmatig in het privé leven. 
Wat is dat nou..weerstand? De betreffende persoon wil niet luisteren, er was geen land meer mee te bezeilen, was agressief van toon, en noem maar op. 
Weerstand is te beschouwen als verzet of afweer tegen iets, tegen de manier waarop advies wordt gegeven, of de manier waarop iemand zich gedraagt. Maar mensen kunnen ook weerstand hebben tegen de inhoud van de boodschap. Vaak worden boodschapper en persoon aan elkaar gekoppeld, zodat de boodschapper de schuld krijgt van het bericht. 
Veel mensen willen alles bij het oude houden, zelfs wanneer deze situatie niet ideaal is. Van het oude weet je immers wat je hebt, al het andere brengt onzekerheid met zich mee.
Als je vanuit de weerstand reageert, spelen er vaak tegenstrijdigheden mee. Aan de ene kant wil je je probleem oplossen, aan de andere kant durf je niet te veranderen en verzet je je. Je wilt dat alles blijft zoals het is. 
Weerstand speelt eigenlijk altijd binnen communicatie tussen twee of meerdere personen en kan zich uiten in: agressie (vaak verbaal of digitaal), trots (je boven iemand plaatsen), onderdanigheid (meegaandheid) en teruggetrokkenheid (niets zeggen, stil worden). 
Bij alle vormen van indirecte weerstand is het van belang dat je erachter probeert te komen wat die ander nou eigenlijk wil zeggen en daarop in te spelen. Achter weerstand zit meestal een wens, een behoefte, of een probleem. Probeer jezelf even in de metapositie te plaatsen, dat betekent dat je jezelf buiten de situatie plaatst en er even van een afstand naar kijkt. Het is goed mogelijk dat de allergie die het gedrag van de ander bij jou oproept een schaduwkant van jezelf is en dat je er daarom zo extreem op reageert. In alle gevallen geldt; probeer een ingang te vinden voor het contact met de ander, blijf rustig en probeer de situatie te overzien, en blijf vooral bij jezelf. 
Over schaduwkanten en ego in een volgend blog meer!

(Het boek "Kwaliteiten, een verfrissende kijk op eigen-aardigheden"van Peter Gerrickens is een bron van inspiratie voor mij).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten