donderdag 18 oktober 2012

Vitaliteitsmanagement: voor oud en jong

Vitaliteitsmanagement: voor oud en jong


Vitaliteitsmanagement gaat over het versterken van mensen en organisaties. Het houdt in dat organisaties activiteiten ondernemen zodat ze langer met plezier en in goede gezondheid kunnen blijven doorwerken, en daarnaast optimaal blijven functioneren.
Vitaliteitsmanagement gaat niet alleen over het voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability en gezondheid.

Wat wordt nu verstaan onder vitale werknemers? Vitale werknemers zijn gemotiveerd en energiek, waardoor men gezond en met plezier aan het werk is, en dus duurzaam inzetbaar zijn. Met dat laatste wordt bedoeld de mate waarin men zijn of haar huidig of toekomstig werk kan en wil blijven doen.

Vitaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever. Vitaliteitsmanagement is niet iets wat een manager zomaar even doet, er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Een coach kan hierbij helpen. Van belang is het dat er een vitaliteitsbeleid in de organisatie wordt opgesteld, wat breed gedragen wordt. Maatregelen die vitaliseren zijn maatregelen gericht op herstellen, behouden of versterken van werkvermogen. Voorbeelden zijn scholing, opleiding, intervisie of coaching. Ook kan het werk zo georganiseerd worden dat er meer ruimte is om ieders ambitie, interesses of capaciteiten tot hun recht te laten komen. Maatregelen die verlichten zijn o.a. het verminderen van de werkbelasting, zoals efficiënter vergaderen, en natuurlijk maatregelen die de werkdruk beperken. Vooral dat laatste is vaak een probleem, echter op langere termijn doe je daar als organisatie èn medewerker je voordeel mee. 

Vitaliteitsmanagement: een must voor de organisatie van nu en de toekomst!

(bron: Tijdschrift voor Coaching nummer 3 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten